NPO Radio 1-bus: over bouw vakantieparken

Maurik, 23/04/2023

Bouw vakantieparken in de uiterwaarden

NPO Radio 1-bus is een week lang in Eck en Wiel & Maurik over bouw vakantieparken in uiterwaarden. Is het wel of geen goed idee om buitendijks vakantiewoningen te gaan bouwen? 

In de week van 24 april staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma 5 Dagen (NTR/PowNed) in Eck en Wiel. Presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi, en verslaggever Mirthe van der Drift praten met betrokken inwoners en ondernemers over het plan.


20.000 huizen na de bijna-ramp in 1995

Na de bijna-ramp in 1995, toen de dijken van de grote rivieren in de Betuwe dreigden door te breken, is besloten om meer ruimte aan de grote rivieren te geven. Indamming van de rivieren zorgt voor een snellere stijging van al het smeltwater. Toch zijn er sindsdien bijna 20.000 huizen in de uiterwaarden bijgekomen.


Vergunning voor 1000 buitendijkse vakantiewoningen

Minister Harbers liet vorig jaar de Tweede Kamer nog weten dat bebouwing in de uiterwaarden echt moet stoppen. Maar in Arnhem wordt nu een hele nieuwe wijk aan de rand van het riviergebied gebouwd. Ook de gemeente Buren heeft vergunningen afgegeven voor 1000 buitendijkse vakantiewoningen.

In Eck en Wiel zijn projectontwikkelaars en de lokale politici zijn opzoek naar geitenpaadjes om de bouw in de uiterwaarden te realiseren. 


NPO RAdio 1:  5 Dagen

In 5 Dagen komen bezorgde inwoners, projectontwikkelaars en ondernemers aan het woord. Hoe kijken zij tegen de komst van de vakantiewoningen? En hoe kijken zij terug naar de evacuatie die in 1995 plaatsvond in het gebied?


Maandag 24 april

Maandag is Bernd de Graaf te gast. Hij woont buitendijks in een 400 jaar oud monument en kijkt recht op de uiterwaarden die nu worden opgehoogd. Hij maakt zich grote zorgen over de voortschrijdende bouw van het vakantiepark.


Dinsdag 25 april

Dinsdag staat in het teken van de evacuaties die in 1995 plaatsvonden vanwege het overstromingsgevaar. Eric van der Pol, verslaggever van Omroep Gelderland, is in de NPO Radio 1-bus te gast. Hij moest zelf ook evacueren en deed toen verslag van de evacuatie.


Woensdag 26 april

Woensdag is de eigenaar van Marina Vakantieparken te gast. Hij runt al 2 jaar een vakantiepark in de uiterwaarden en vertelt over zijn ervaring met het hoge water.


Donderdag 27 april

Donderdag is ondernemer Daisy van Baal te gast. Zij is geboren en getogen in het gebied en heeft vorig jaar een Grieks restaurant geopend. Zij hoopt op meer reuring met de komst van de vakantiewoningen.


Vrijdag 28 april

Vrijdag vertelt Pier Vellinga (hoogleraar Klimaatverandering) wat hem opvalt. Hij is bestuurslid van de actiegroep Dijkwacht, woont zelf in het gebied en vindt het een slecht idee om daar toch te gaan bouwen.