Calamiteitenplan nodig om te voorkomen dat de chalets gaan drijven bij hoogwater

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Calamiteitenplan nodig om te voorkomen dat de chalets gaan drijven bij hoogwater

Maurik, 01/10/2023

Het tweede artikel wat afgelopen vrijdag, 29 september 2023, in o.a. De Gelderlander stond, gaat over het calamiteitenplan. De Dijkwacht heeft hier op aangedrongen, maar er wordt nog niet voldoende aandacht aan besteed... Onderstaand de tekst (link naar het oorspronkelijke artikel):

Bij het Eiland van Maurik zijn ze al gewend aan het weghalen van vakantiehuisjes als er hoogwater in aantocht is. © William Hoogteyling

Er moet jaarlijks geoefend worden met het snel weghalen van vakantiehuisjes in de uiterwaarden van de Rijn op Burens grondgebied. Ze moeten bij hoogwater allemaal snel weg kunnen zijn. Vooral tussen Lienden en Rijswijk rijgen de vakantieparken zich de laatste jaren aaneen.


Eric Wijnacker, 29-09-23, 11:45


Dat snel weghalen, binnen vijf dagen, kan noodzakelijk zijn bij hoogwater. Raadslid Mary-Ann Arentz (PvdA/GL) is groot voorstander van een nieuw calamiteitenplan. Als chalets in het hoogwater gaan drijven, kan in het uiterste geval zo'n huisje tegen de dijk botsen en schade toebrengen, met alle risico's van dien.

Volgens wethouder Karl Maier houdt de gemeente daar in alle plannen voor de vakantieparken al rekening mee. Schade aan dijken moet altijd voorkomen worden om het Betuwse achterland te behoeden voor mogelijke overstromingen.


Soof en Marina

Daarom pleit Arentz voor het jaarlijks oefenen van het snel weghalen, zeker omdat er enkele honderden chalets in de uiterwaarden geplaatst worden of zijn. Dat laatste gebeurt binnenkort bij het nieuwe vakantiepark Soof aan de Rijn in Eck en Wiel en is al eerder gebeurd bij het Marinapark in Maurik.

Over Marinapark is nog steeds juridisch getrouwtrek tussen de gemeente Buren en de parkeigenaar. Wethouder Karl Maier: ,,We hadden vorig jaar een dwangsom opgelegd aan de vakantieparkeigenaar. Die hebben we nog niet kunnen innen. Voor de komende winter hebben we alles geregeld. Uiterlijk 31 oktober moeten de chalets bij Marina weggehaald zijn tot de lente, anders volgt er weer een dwangsom die we dan sneller zullen gaan innen.’’


Binnen half uur

De gemeenteraad komt binnenkort nog te spreken over de uiterwaarden. Daar kan dan ook gesproken worden over een alomvattend calamiteitenplan, dat volgens Arentz in het voorjaar van 2024 klaar moet zijn. Maier heeft inmiddels al nog scherpere afspraken kunnen maken met Soof aan de Rijn.


,,Aan de chalets zijn hijsogen bevestigd, zodat ze echt heel snel weggetakeld kunnen worden. Soms zelfs in een half uur. Soof is in staat om binnen twee dagen alles weggehaald te hebben. Dat is zeer ruim voldoende, hoogwater zien we dagen van tevoren vanuit Duitsland aankomen."


Op de laagst gelegen plekken van Soof komen overigens glampingtenten te staan. ,,En die zijn natuurlijk nog sneller weg te halen dan huisjes.’’


Het grootste vakantiepark in de gemeente Buren, Eiland van Maurik, heeft de meeste ervaring met het snel weghalen van vakantiebungalows. Dat bedrijf doet dat al jaren en heeft onder meer opslagcapaciteit in Eck en Wiel, waar de huisjes tijdelijk opgeslagen kunnen worden.