Wat wil Dijkwacht Buren?

Maurik, 21/12/2022

De Dijkwacht is opgezet door mensen uit ons gebied die zich zorgen maken over de bijna 1000 recreatiewoningen die zijn gepland langs de Rijnbandijk. 

 

Waar je eerder als inwoner van Maurik heerlijk kon wandelen in de uiterwaard loop je nu aan tegen een slagboom. Waar je eerder je auto parkeerde om de hond uit te laten krijg je nu een parkeerboete. Familiecampings zijn overgenomen door beleggers in vastgoed, van ver buiten ons gebied. De baten gaan naar de vastgoedbeleggers, de lasten naar ons als bewoners die minder toegang krijgen tot de uiterwaarden en minder veilig kunnen wandelen op de dijk.


Wat wil de Dijkwacht Buren? 

De Dijkwacht wil dat wij als bewoners veilig zijn op, en achter de dijk en kunnen genieten van de ruimte die de uiterwaarden bieden. Wij willen de relatie tussen de dorpen, haar bewoners en de rivier herstellen, ook voor de lokale ondernemers.

 

Unesco Werelderfgoed

De Rijnbandijk en het gebied aan weerszijden is niet alleen mooi en heel vruchtbaar. Het is ook onderdeel van de Limes, de noordgrens van het Romeinse rijk, zo’n 2000 jaar geleden. Die Limes zijn nu erkend als Unesco Werelderfgoed en worden daarmee een tweede trekpleister voor toeristen. 

 

Hoe benut je kansen voor toerisme?

Ons gebied biedt kansen voor toerisme, maar hoe doe je dat zonder dat de kwaliteit achteruitgaat van de natuur en het landschap waarvoor men komt. Hoe kun je dit gebied ontwikkelen zodat bewoners en ook lokale ondernemers en middenstand er blij van worden.

 
Als Dijkwacht denken wij dan niet meteen aan de ontwikkeling van parken met meer dan 100 “eco-lodges” op een kluitje, zoals bij de Loswal bij Maurik en bij Verkrema bij Eck en Wiel. Daar zijn eerst de trouwe seizoens-kampeerders weggejaagd. En nu worden er door investeerders van buiten “eco-lodges” neergezet en verkocht voor 300.000 tot 400.000 euro per stuk.

 

Het kan èn moet anders

De Dijkwacht vindt dat het anders kan en ook anders moet. Wij denken aan kleinschalige parken ingepast in het landschap, zie ook de foto’s hieronder. Je kunt ook de historie van de Limes uitbeelden door reconstructie van een Romeinse wachttoren. Oude steenfabrieken kun je restaureren en gebruiken voor festiviteiten en festivals. Enkele ervan liggen ver buiten de dorpen en kernen en geven daarom weinig overlast. Ook het stichten van landgoederen met vrije wandelpaden kan helpen in de ondersteuning van recreatie, natuur en landschap. Dat model biedt mogelijkheden voor ondernemers en regels die natuur en landschap beschermen. De Dijkwacht ziet vele aantrekkelijke mogelijkheden voor een natuur- en watervriendelijke ontwikkeling van het gebied voor toeristen èn voor eigen bewoners en ondernemers. 

Kleinschalige recreatie ontwikkeling:

Een steenfabriek restaureren en geschikt maken voor festiviteiten:

Tot slot het is voor onze veiligheid heel belangrijk dat de rivier voldoende ruimte heeft. In 1995 brak de dijk bijna door en moest iedereen in de Betuwe evacueren. Door klimaatverandering zullen de hoogwaters toenemen. Verrassingen zijn niet uitgesloten. Dat zien we elders in Nederland en wereldwijd. De dijken in ons gebied zijn kwetsbaar, ook voor door de hoogwater meegesleurde recreatiewoningen. Rijswaterstaat heeft daar niet voor niets regels voor. 

 De evacuatie van het Rivierenland in 1995 was de grootste evacuatie in het na-oorlogse Nederland. Vanaf 31 januari 1995 werden 250.000 mensen verplicht uit grote delen van het Gelderse rivierengebied geëvacueerd vanwege de gevaarlijk hoge waterstand van de rivieren.

Kamperen bij de boer:

Water en natuur als avontuur:

De historie zichtbaar maken:

 Ons gebied langs de Rijnbandijk is fantastisch mooi. Voor recreatie is het de kip met de gouden eieren. Die moet jekoesteren om haar te behouden. Samengevat vinden wij als Dijkwacht vijf dingen belangrijk bij een ontwikkeling van het gebied rondom de Rijnbandijk, die moet zijn: 

 

  1. Natuur-inclusief, 
  2. Kleinschalig,
  3. Waterveilig,
  4. Verkeersveilig en
  5. Toegankelijk voor de bewoners van de aanliggende dorpen/kernen.

 

De dijkwacht gaat hierover graag in gesprek met bewoners en ondernemers van de dorpen en kernen langs de Rijnbandijk, en met de gemeente Buren die een belangrijke rol heeft in het geven en handhaven van vergunningen.

 

Koesteren van het landschap met ruimte voor de rivier, toegankelijkheid voor eigen bewoners, kleinschalige in de natuur ingepaste recreatieve ontwikkeling met wandelpaden en aandacht voor verkeersveiligheid, dat is wat de Dijkwacht nastreeft.


Doe met ons mee, meld je aan als vriend of vrijwilliger op Facebook en op de website https://dijkwacht-buren.nl