Omroep Gelderland publiceerde gisteren, om 19:24, het artikel van Teunis van der Poel:
MAURIK - Vorig jaar hielden de nieuwe eigenaren van vakantiepark 'De Loswal' in Maurik hun poot stijf. Tegen de regels in lieten ze tussen 1 november en 1 april hun luxe vakantiehuisjes in de uiterwaarde staan. Maar vanaf dit jaar is de rechter onverbiddelijk. Als de huisjes op 1 december nog buitendijks staan volgt er een boete van vijfduizend euro per chalet.
Deze zogenoemde 'last onder dwangsom' moet het vakantiepark betalen aan zowel de gemeente Buren als Rijkswaterstaat. Dan praten we in totaal over ruim 1,2 miljoen euro.
De eigenaren van het nieuwe 'MarinaPark Bad Nederrijn' kiezen nu eieren voor hun geld. Deze week is er een begin gemaakt met het verplaatsen van de chalets naar een binnendijkse winterstalling. Goed nieuws zou je zeggen, toch is er wederom een hoop commotie.
Volgens actiegroep Dijkwacht Buren en omwonenden van de Garststraat heeft dat alles te maken met de plek van de winterstalling. "Twee weken geleden kwam een beheerder van het park bij ons aan de deur om te vragen of we bezwaar hadden dat de chalets op hun binnendijkse parkeerterrein zouden staan", aldus omwonende Piet*. "Wij zijn daar met de buurt faliekant op tegen, omdat we geen zin hebben de hele winter tegen die lelijke blokkendozen aan te kijken."
Vergunning afgewezen
Volgens Teja van der Lee van Dijkwacht Buren is deze winterstalling op het veld tussen de Rijnbandijk en de Garststraat illegaal. "MarinaPark Bad Nederrijn heeft eerder dit jaar bij de gemeente een vergunning aangevraagd om de chalets in dat weiland te stallen. Maar die vergunning is afgewezen omdat de omgevingsvergunning dat niet toestaat. Het is een agrarisch stukje grond in het buitengebied. Daar kan en mag niets worden gebouwd of opgeslagen."
Wethouder Karl Maier vond de aanvraag voor de duur van twee jaar ook veel te gortig. "Het is pertinent niet de bedoeling dat in dat weiland een structurele winterstalling komt voor de chalets. Daarbij wil ik ook benadrukken dat het vakantiepark alsnog een boete van 25 duizend euro aan de gemeente moet betalen omdat afgelopen winter de huisjes buitendijks stonden."
Ondanks dat er geen vergunning is, werden er afgelopen maandag in het weiland rijplaten neergelegd voor de hoogwerker en diepladers. Omwonende Piet: "We hebben direct de politie en gemeente ingeseind over deze illegale praktijk. Maar de politie wil niet handhaven omdat het een gemeentetaak zou zijn. En de gemeente weigert helaas ook om te handhaven. Dat er niet wordt gehandhaafd is vreemd, want we praten hier over een economisch delict."
'Kiezen tussen twee kwaden'
De gemeente Buren laat weten dat het nu kiest tussen twee kwaden. "We zijn er niet op uit deze ondernemer voor te trekken. Het gaat ons om de waterveiligheid van de dijken. Als er hoogwater komt, bestaat het gevaar dat de chalets wegdrijven en mogelijk dijken beschadigen en de rivier blokkeren. Dat scenario willen we hoe dan ook voorkomen."
Volgens Dijkwacht Buren wordt er met twee maten gemeten. "Waarom zou het vakantiepark Eiland van Maurik hun chalets wel op een industrieterrein moeten stallen en wordt het toegestaan dat Marinapark Bad Nederrijn een weiland gebruikt? Regels zijn regels, en die zijn voor iedereen gelijk."
Nieuwe vergunningaanvraag
De eigenaren van het vakantiepark hebben ondertussen een nieuwe vergunning aangevraagd om het weiland alsnog te gebruiken als winterstalling. Maar dit keer voor de duur van zeven maanden. De gemeente Buren heeft acht weken de tijd om op deze aanvraag te reageren. In de tussentijd blijven de huisjes staan. "Anders lopen we het risico dat wij straks door de rechter worden teruggefloten", aldus wethouder Maier.
Vanwege alle commotie was er vrijdag een gesprek op het gemeentehuis tussen enerzijds Dijkwacht Buren en een aantal omwonenden van de Garststraat en anderzijds een advocaat en de projectontwikkelaar van Marinapark Bad Nederrijn. Daaruit kwam naar voren dat het vakantiepark de komende dagen doorgaat met het stallen van chalets in het weiland.
Kort geding
De omwonenden laten aan Omroep Gelderland weten dat ze een kort geding starten wanneer de gemeente besluit de tijdelijke vergunningaanvraag toe te staan. Dijkwacht Buren zal hen daarbij ondersteunen. "Het is gewoon een hele vervelende zaak", aldus Van der Lee.
"Wij vinden dat de gemeente veel strakker moet optreden. Wij kijken als actiegroep Dijkwacht hoe we binnen de regels van de wet gerechtigheid kunnen afdwingen. Want nu heb je de situatie dat een ondernemer illegaal bezig is en hoopt dat het achteraf alsnog wordt gelegaliseerd. Wij hopen uiteraard dat de gemeente daar niet in meegaat."