Op pad
Terwijl de zomer ons nog trakteert op prachtig weer, pakt de Dijkwacht haar activiteiten weer op.
Woensdagmiddag 30 augustus ging onze burgemeester, Hans Martijn Ostendorp, op pad met de Dijkwacht.
Het ging van Ingen tot Rijswijk door het mooie, unieke rivierenlandschap. Langs plekken waar intensieve recreatieve ontwikkelingen de water- en verkeersveiligheid, rust, natuur en het landschap bedreigt.
Het landschap met de rivier, de Rijnbandijk en de gebieden erom heen maakt onze gemeente aantrekkelijk om te wonen en te recreëren. Dat lezen we ook in alle gemeentelijke nota’s. Recreatieve ontwikkeling hoeft en moet echter niet ten koste te gaan van veiligheid, natuur en landschap. De burgemeester had duidelijk belangstelling voor de alternatieve ideeën die bij ons leven.
Waar gingen we langs?
Ingense Waarden
Allereerst de Ingense Waarden, een waterplas in de uitwaarden, waar het storten van giftige bagger niet meer mag van de provincie. Hoe gaat dit verder? Wordt het een natuurgebied? Of komen er nog meer recreatiewoningen? Dat is nog niet duidelijk.
Wielsche Dreef
Toen de Wielsche Dreef in Eck en Wiel. Daar zijn plannen voor een grootschalig vakantiepark met 220 recreatiewoningen en gebouwen. Hoe moet dat met de verkeersveiligheid en waarom is met het afgesproken herplanten van bomen nog steeds niet begonnen.
Heerlijkheid
Vandaar langs de Heerlijkheid in het buitengebied van Eck en Wiel, een natuurschoon landgoed. Men wil dat gaan bebouwen met een hotel met 42 bedden, een winkel, twee nieuwe huizen en een evenementen terrein. Dit ten koste van de natuur en de rust in het gebied. Hierover moet de gemeente binnenkort oordelen.
Soof (voormalig Verkrema)
Vervolgens langs Soof (voormalig Verkrema) in de uitwaarden bij de pont naar Amerongen waar nu de eerste van 106 recreatiewoningen worden gebouwd. Recreatiewoningen die deels een barrière vormen voor de doorstroming van de rivier bij hoogwater. Die plannen worden gemaakt terwijl de rijksoverheid gemeenten juist vraagt om een bouwstop in de uiterwaarden vanwege klimaatverandering. Hier, bij Soof, wordt de basis gelegd voor overstromingschade in de toekomst. Schade voor ons als inwoners en ondernemers die net als in Valkenburg hier niet voor verzekerd zijn. Wie gaat dat dan betalen?
Bij het Eiland van Maurik wezen we erop dat een deel van de recreatiewoningen jaarlijks in de herfst en winter wordt veiliggesteld door verplaatsing naar bedrijventerrein Doejenburg. Goed dat dit gebeurt, dat moet voor alle honderden recreatiewoningen in de uiterwaarden. Waar blijven die, wat betekent het vervoer ervan voor onze verkeersveiligheid en kunnen die bij onverwachts hoog water op tijd afgevoerd worden?
De Loswal
Dit geldt ook voor de Loswal. De burgemeester keek daar met zorg naar kwetsbare ligging en de dichte bebouwing met recreatiewoningen ingeklemd tussen het water en de dijk.
Werelderfgoed
We wezen er ook dat het hedendaagse Maurik een Romeinse nederzetting was met een grensfort. Onderdeel van de Limes die als werelderfgoed tot Rijswijk door de gemeente Buren loopt. De burgemeester kende de Limes al uit Bunnik, zijn vorige gemeente, maar wist niet dat die ook door de gemeente Buren loopt. Een mooie kans voor een kleinschalige, toeristische trekpleister.
Steenfabrieken
Bij de voormalige steenfabriek Anker 1 werd de burgemeester gewezen op de grootschalige houtkap die daar 2 jaar geleden heeft plaatsgevonden en het gif dat daar in de grond zit. Bij Rijswijk bekeken we de overblijfselen van de oude steenfabrieken Anker 2 en Roodvoet. Vraag is hoe de oude steenfabrieken te ontwikkelen op een manier die goed is voor zowel inwoners, boeren, ondernemers en toeristen, in balans met natuur en ons prachtige Rivierenlandschap.
Aanbod tot samenwerking
Naar aanleiding van de nog open liggende toekomst van al deze gebieden hebben we als Dijkwacht een aanbod gedaan aan de burgemeester. We willen graag samen met gemeente, lokale ondernemers en inwoners van Rijswijk, Maurik, Eck en Wiel en Ingen een overzicht maken van de kwaliteiten en de mogelijkheden van het gebied rondom de Rijnbandijk. Van de pont naar Elst tot de pont naar Wijk bij Duurstede.
De burgemeester waardeert onze ambitie samen te werken aan behoud én ontwikkeling van ons unieke, mooie landschap. Zo mooi dat we er ook in de toekomst van willen kunnen genieten. We bedanken de burgemeester voor deze positieve kennismaking. Een kennismaking vol van gedeelde zorg, maar ook vol van ideeën en ambities over hoe het gezamenlijk anders en beter kan.